Landsbygdsministern besökte Västerljung

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Buch (S) passade på att besöka Trosa kommun som en del i sin Sverigeresa. Här fick han höra personal från Askölaboratoriet berätta om sin verksamhet och vilka insatser som behövs för att förbättra miljön i Östersjön. Men också ta del av entreprenörskapet som finns hos Frida och Magnus Jonsson som driver fina Bergs Gård utanför Västerljung.

Tina Elfwing från Stockholms Universitets Östersjöcentrum inledde förmiddagen med att berätta om Askölaboratoriets verksamhet tillsammans med kollegorna Christoph Humborg och Gun Rudquist. Östersjöcentrum arbetar med att öka kunskapen om Östersjön och förbättra samhällets åtgärder mot miljöproblemen. Forskningsstationen ute på Askö i Trosa skärgård har funnits sen 1961 och är en av grundförutsättningarna för den kunskap vi har om Östersjöns ekosystem. Tydligt är att samtliga länder kring Östersjön måste fortsätta verka för att minska övergödningen och en stor del av det är att balansera jordbrukets utsläpp. I såväl mikro- som makroperspektiv.

Och efter lite diskussion om torskbeståndet i östra Östersjön bjöd värdparet Frida och Magnus Jonsson på fika med bland annat korv från egna gården och lokalt producerad äppelmust. Samt berättade om sin verksamhet på Bergs gård.
Gården drivs i familjens regi i sjätte generationen, och har ställt om till ekologisk köttdjursproduktion från att tidigare ha varit en mjölkgård. Här kan en köpa kött direkt från gården, men också fika på gårdens café och hyra boende eller anordna konferens (eller bröllop!) om en så vill. Paret är riktiga entrepenörer och Magnus driver också ett byggföretag.

Vi tackar samtliga inblandade för en riktigt lyckad förmiddag!

facebook Twitter Email